Szegyesd völgy

A völgy több mint 200 kisebb-nagyobb barlanggal várja a kalandra vágyókat. Íme egy ízelítő: a falu végén van a Somhegyi barlang, a szoros bejáratnál, jobb oldalon van a Varnica barlang. Feljebb a bal parton húzódik meg a Híd barlang. Tovább haladva, a baloldalon látható a Piatra Lungă szirt.

 

A Gárnica vízkitörésen túl van a K. Nagy Sándor barlang, feljebb pedig a Zvârlişul Corbeştilor. A Szoros-nak nevezett hely után húzódik meg a Kolibi dombban a Nagy barlang. A Blidaru patakon van a Răsuflătoarea Blidarului barlang.Feljebb a bal parton tátong a Sárkány-lyuk hatalmas bejárata. A soron következő sziklafal falában van a Szűz-lyuk barlang. Tovább haladunk és egy vad részen van a Pisolka barlang, majd a Sodolului Chifului patakon túl egy ösvény visz fel a Magura és Semsey barlangokhoz és folytatódik arra a jelzésünk is. Mielőtt elkezdenénk a mászást, megnézhetjük a Szegyesd felső szakaszának szorosát. A jelzés ebből a pontból felfelé visz. Elérünk egy hatalmas szikladarabok között csörgedező patakocskát.Elhaladunk a két barlanghoz vezető ösvények mellett, és a jelzés tovább visz felfelé és a kanyon környékén áthalad egy légiesebb részen. A Magura patakot követően lemegy a Rossz szoros patak völgyébe. Innen fel mászik a Nagy Szohodol völgyében egészen a balról érkező száraz völgyig, ahol erdőben halad tovább. 

 

A Szegyesd völgy felső szakaszának szorosa 350-400 méteren terül el. Megtekintéséhez a Sodolul Chifului patakon túl is követjük a patak vonalát, és elhaladunk egy a kőomlás alatt csörgedező patak mellett. 80 m-re a kőomlástól megváltozik a patak kinézete. Falai merőlegesekké válnak. Vad kanyon hangulatát idézik, a falak közti távolság helyenként 2 méterre csökken. A fejünk fölé hajló sziklák egy hosszú alagút benyomását keltik.Egy baloldali kőomláson érkezik a Koliboaja patak, a Szegyesd patak első vízforrása, ugyanis feljebb, a meder száraz.A sziklák hűvös lehelete egyre érezhetőbbé válik, a szoros még szűkebbé válik, a falak pedig 30 méteresek. A látóhatár egy vékony sávra korlátozódik, a fény pedig csupán a felsőbb, moha fedte régiókat világítja meg.A szorosnak hirtelen vége szakad egy 7 m magas ugrató állja utunk, amelyen túljutni megfelelő felszerelés nélkül lehetetlen. Az ugrató aljában kicsiny tavacska alakul ki, ám esős időben hatalmas vízesés zúdul le itt. Az ugartó felett látszik a mindössze 1 m széles Szegyesd-kanyon, de elérhetetlen. Az övezet hihetetlenül vad.

IMG_6092.JPGIMG_6104k.jpgIMG_6118k.jpgIMG_6123k.jpgIMG_6123k_k.jpgIMG_6125k.jpgIMG_6132k.jpgIMG_6140.JPGIMG_6163k.jpgk_IMG_6106.jpg


AdmirorGallery 4.5.0, author/s Vasiljevski & Kekeljevic.

Szamos-bazár túraút


Phaeton túraút


Galbena kitörés és szurdok